Årets ända nyårslöfte, att bli bloddonator

Vård

Jag gillar inte riktigt att folk använder sig av nyårslöften överlag, jag menar man kan väl lika bra sätta upp sina mål om träning och dieter vilken dag som helst. Men i år har jag faktist ett mål, en god gärning för medmänniskorna på denna planet. Det är att ge blod. Eftersom jag nu har åldern inne för att bli blodgivare skulle jag gärna bli det. Det finns vissa regler med att få ge blod och hittills efter att jag blev myndig har jag inte haft möjlighet eftersom jag nu som då gör någon ny piercing och tatuering och då får man förbud i fyra månader att ge blod. Eftersom jag kom hem från Vietnam i Januari 2017 kommer jag inte ha möjlighet att ge blod innan 6 månader har gått efter att jag kom hem, på grund av att Vietnam räknas till ett malariaområde.

Det finns flera regler med om man få ge blod eller ej, men röda korset har gjort ett test på internet som man kan fylla i för att ta reda på om man kan donera blod. (Länkar testet nedanför) Det finns också en kalender på röda korsets hemsida om var blodgivning sker vilka dagar, dessutom brukar det annonseras bland annat på facebook och i tidningar. Man behöver också ha ett HB värde över 125 för att duga som blodgivare vilket jag inte brukar ha, men det mäter dem på alla innan man ger blod så det behöver man inte veta på förhand. Uppmanar verkligen alla som kan att göra en god gärning och donera blod, för det räddar liv varje dag i vårt land!

Här finns testet om man kan ge blod eller inte! http://www.kanjagdonera.fi/#

  • Vård

Gillar

Kommentarer

johannayrjans
johannayrjans,
Jätte bra sid! Henka ha donera blod fläjr grr nu så jag ha fundra åp a å, men såg nu i testin att ja fieg förbud for life pga MS , surt , trodd ja värkligen itt 😒
nouw.com/johannayrjans
amandawester
amandawester,
Jo tyvärr je ganska hårda regler, väijt å att tådde lite lättan sjukdomar som bland annar diabetiker itt får heldär så heju nalete synd 🙁 Täfö ska all som får bord far å ge!
nouw.com/amandawester
johannayrjans
johannayrjans,
Joo he no synd, så så sant så!
nouw.com/johannayrjans