Att inte höra till kyrkan

Det har nu gått över ett år sedan jag skrev ut mig ur kyrkan. Om någon annan funderar på det så tänkte jag göra ett litet fakta inlägg här om hur det kan påverka dej.

1. Du slutar betala kyrkoskatt. (No shit) Den ligger omkring 25 000 € baserat på en medellön under ett arbetsliv i Finland. Det är då cirka 1,5% i året som dras av dina inkomster så länge du hör till kyrkan. Detta är nog största orsaken varför jag själv skrev ut mig, dessutom är jag inte troende så såg ingen vits med det hela.

2. Man kan inte bli fadder, om man vill ha fadderbevis. Men som t.ex. har min syster en fadder som inte tillhör kyrkan så det är då bara utan fadderbevis. Det där gör man väl lite som man tycker.

3. Man får begravas på kyrkans gravplats och kostar inte mera än för en som hör till församlingen.

4. Man får inte gifta sig i kyrkan, oberoende på om den andre hör till en kristen församling eller inte.

5. Man kan döpa sitt barn i kyrkan så länge den ena vårdnadshavaren hör till kyrkan. Hör ingendera av föräldrarna till kyrkan kan man inte heller döpa sitt barn kyrkligt.

6. Man får skriva in sig tillbaka i kyrkan om man nu så råkar vilja det, så länge man är konfirmerad från tidigare. Är man inte det behöver man gå i skriftskolan först innan man kan skrivas in igen.

Denna fakta har jag hämtat från http://evl.fi/forstasidan , ifall någon vill läsa mera om det.


Själv blev jag konfirmerad för 5 år sedan, året var 2012. Det innebär att jag när som helst får gå med igen om jag skulle vilja det av någon orsak i framtiden.

Gillar

Kommentarer

klara ericsson
,
Hej finaste! Jag la precis upp en lång lista om favoritmat på bloggen http://nouw.com/klaraericsson , kika in och se om du håller med eller släng in en kommentar med din favvismat 😉 puss och kram