Hur jag valde hundras

Som säkert inget har missat har jag en älskad liten långhåring chihuahua. Det här med att välja hundraser är inte alla gånger så lätt, men jag ska iallafall berätta hur jag gjorde och tänkte.

1. För det första ville jag ha en hund som var registrerad och med ordentliga papper, främst för att kunna åka på utställningar med den, möjligen avla osv. För att helt enkelt kunna uppleva mitt hundintresse så mycket som möjligt. Blandraser, gatuhundar och adoptionshundar var aldrig ett alternativ av just den orsaken.

2. Eftersom jag bor i Vasa i en etta på 29 kvadratmeter så uteslöt det en stor del av raserna. En större hund behöver ju helt enkelt större plats att leva på och en mindre hund behöver mindre. Hur stor plats den behöver beror också på en liten del hur hunden är, beteende, temperament osv.

3. Utseende. Man gillar ju vissa hundars utseende mer än andras, beroende på från person till person. De långhåriga chihuahuaorna har jag alltid tyckt om, medan de korthåriga inte har varit lika intressanta. Mopsar och yorkshirerterrier har också varit intressanta, men tycker aningen synd om mopsarna och andra sönderavlade raser då de har så stora problem med andningen. Jag har alltid gillat svarta hundar så därför sökte jag mig en svart långhårig chihuahua.

4. Hundens personlighet. Chihuahuaorna är ofta kända för att skälla mycket, vara envisa och svårlärda haha. Jag tänkte helt enkelt att jag skulle klara av det, vilket jag också själv anser att jag har gjort. Tror Edwins personlighet har hjälpt mig mycket på vägen, han är väldigt tillbakadragen, blyg och försiktig för att vara en chihuahua. Men envis, det är han minsann, och svårlärd. Jag lärde mina föräldrars hund mycket när hon var valp (av rasen Bichon Havanais) och det var otroligt stor skillnad på henne och Edwin. Edwin behövde oskojjat cirka 10 gånger mer träning.

I framtiden skulle jag gärna ha fler hundar, både chihuahuaor men också andra raser. Doberman är jag ett väldigt stort fan av (den europeiska varianten) men man behöver ha väldigt mycket disciplin på en så kraftig hund. Dessutom behöver de väldigt mycket motion, träning, sysselsättning osv. Eftersom den är framtagen som vakthund är den ibland aggressiv och lättretliga, så det är verkligen inte aktuellt i nuläget.

Det var iallafall lite saker jag tänkte på innan jag valde hundras!

Gillar

Kommentarer

Sarah
Sarah,
Vilken fin bild 😊 Så söt han är 😊
CheerSarah.devote.se
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Instagram @amandaawester

Instagram amandaawesterInstagram amandaawesterInstagram amandaawesterInstagram amandaawesterInstagram amandaawesterInstagram amandaawesterInstagram amandaawester