Vad jämställdheten borde handla om

Tankar och åsikter

Vi strävar allt mer till ett jämnlikt samhälle. Det som uppmärksammas mest just nu är nog könsneutraliseringen och jämnlikheten mellan könen. Eftersom vi bor i ett välutvecklat land så har vi det väldigt jämställt här mellan de olika könen. Det som vi däremot inte har det jämställt i är att behandla alla människor lika och med samma värde. De flesta tror att vi behandlar alla lika och med samma värde men skillnaderna är stora. I skrivande stund tänker jag främst på alkoholisterna, narkomanerna och de hemlösa. Som exempel kan vi ta historien som en bekant berättade åt mig för en tid sen. Det var halt och snö och isigt på vägarna här i Vasa, och mycket folk rörde sig på gatorna. En äldre man rörde sig utomhus ensam, ser aningen sliskig ut och hade möjligen någon liten promillehalt i blodet. Han halkar, slår sig och försöker sen ta sig upp. Mängder med människor tittar och viskar saker som '' Han är säkert berusad'' till varandra och går förbi utan att ens tänka tanken att hjälpa farbrorn upp på benen igen. Vad menas med att han säkert är berusad? Ska han inte få hjälp för att han är berusad? Är han mindre värt för att han ser lite sliten ut? Tror helt klart att de flesta skulle gjort likadant, tittat och gått förbi. Skulle farbrorn däremot varit nykter, hel och ren skulle bemötandet och medmänskligheten av omgivningen säkert varit en hel annan.

Människor överlag med rusmedelsmissbruk är ofta mindre värda överlag i samhället av befolkningen, vilket är synd. Eftersom det plötsligt är så viktigt att allt ska vara jämställt, alla ska bli accepterade och alla ska vara lika mycket värda tycker jag att vi kunde tänka lite mer på det från en annan synvinkel än den klassiska könsneutraliseringens sida, eftersom den är ganska perfekt redan i vårt land. Det finns ändå så många andra utstötta minoritetsgrupper som vi borde lära oss att acceptera och behandla likvärdigt. Tycker även att vi skapar problem av någon som egentligen inte ens finns i vårt land och sen glömmer totalt att se och fundera över de riktiga problemen som faktist pågår alla dagar.

Gillar

Kommentarer

Laurea
Laurea,
Jag håller med dig om att det finns olika sätt att tolka jämställdheten på och att det finns fler problem som kan uppmärksammas, men det faktum att det t.ex. finns hemlösa gör faktiskt inte jämställdheten mellan kvinnor och män till ett mindre problem. Det är en helt annan fråga, alltså ska man inte ställa dem mot varandra.

Du tycker att vi här i Sverige skapar problem av något som inte finns, så du menar alltså att en stor del av (i princip halva) vår befolkning ljuger om sina upplevelser? Jag pratade häromdagen med en kvinna som blivit våldtagen fler gånger än hon kan räkna, tycker du att hon skapar problem av något som inte finns? För tro det eller ej, de upplevelser som kvinnor berättar om kommer i grunden från könsnormer och ett samhälle där kvinnor och män inte värderas lika. Ska vi nöja oss bara för att det idag ser liiiite bättre ut än det gjorde för 10 år sedan?

Den historien du använder som exempel är verkligen hemsk. Jag håller med dig om att det är sorgligt att alkoholister och drogmissbrukare inte alltid får den hjälp de behöver. Dock tror jag inte att folk runtomkring inte hjälpte honom för att de ser ner på honom, utan för att de är rädda om sin egen säkerhet. Det är självklart ingen ursäkt, men en person som är uppenbart berusad kan reagera impulsivt och vara ganska oberäknelig i sina reaktioner. I vissa fall kan en påverkad vara väldigt aggressiv.
nouw.com/laurea
amandawester
amandawester,
Våldtäkter är ju absolut ett hemskt problem men jag anser inte att det har något alls och göra med saken. Människor som våldtar gör inte det för att de är endera könet utan för att de har något annat slags problem i huvudet.
nouw.com/amandawester